Kralj Tone

Kralj Tone

Tone Kralj (1900-1975), slikar, grafik in kipar. Med leti 1921 in 1923 je študiral kiparstvo na akademiji v Pragi pri prof. J. Štursa. Nato se je izpopolnjeval na Dunaju, v Parizu, Benetkah in Rimu.<BR><BR>Ustvarjati je zacel pod vplivom slikarstva brata Franceta Krlaja. Med študijem se je pod vplivom Klimta posvetil ploskovitim, dekorativno ucinkovitim delom z religiozno motiviko in problematiko živlejnja in smrti. Po letu 1922 so nastala njegova glavna ekspresionisticna dela. Kasneje se je posvetil realizmu nove stvarnosti. ...

Spremljajte avtorja
2. Biografija
Opis

Tone Kralj (1900-1975), slikar, grafik in kipar. Med leti 1921 in 1923 je študiral kiparstvo na akademiji v Pragi pri prof. J. Štursa. Nato se je izpopolnjeval na Dunaju, v Parizu, Benetkah in Rimu.

Ustvarjati je zacel pod vplivom slikarstva brata Franceta Krlaja. Med študijem se je pod vplivom Klimta posvetil ploskovitim, dekorativno ucinkovitim delom z religiozno motiviko in problematiko živlejnja in smrti. Po letu 1922 so nastala njegova glavna ekspresionisticna dela. Kasneje se je posvetil realizmu nove stvarnosti. Najosebnejši izraz je dosegel v monumentalnih, plasticno pudarjenih in magicno obcutenih kompozicijah kmecke svatbe. V delih po letu 1930 je rad obravnaval motiviko kmeckega in delavskega življenja. Po vojni pa so nastala pripovedna in realisticna dela. Po letu 1927 je poslikal tudi vec cerkva na Primorskem. Kralj je bil eden izmed pionirjev slovenskega ekspresionizma in nove stvarnosti. Za njegova dela je znacilna dekorativnost in realizem, hkrati pa naivno, pravljicno obcutena pripovednost, liricnost in religiozna motivika. V delih se je naslanjal na ljudsko umetnost. Imel je izrazit smisel za plasticnost in monumentalnost.

Leta 1972 je prejel Prešernovo nagrado.Leta 1974 so v galeriji Božidar Jakac odprli stalno zbirko njegovih del.

3. Multimedija
Multimedija
Kralj Tone Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Oglejte si mnenja ostalih zbirateljev o avtorju ali oddajte svoje mnenje. Prijavite se kot zbiratelj.
Kralj Tone
Spremljajte avtorja Kralj Tone

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavh in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali so oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!