Brskaj po avtorjih

Šuštaršič Marko

Marko Šuštaršič (1927-1976), slikar in grafik, je leta 1951 diplomiral na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani. Leta 1953 je opravil specialko za zidno slikarstvo pri prof. Slavku Pengovu. Izpopolnjeval se je v grafiki pri J. Friedländerju v Parizu, nato v Amsterdamu in v Haagu. Bil je član Skupine 53 in Grupe 69. Od leta 1973 je bil docent na ALU v Ljubljani.

Šuštaršičevo slikarstvo kaže odmeve italijanskega magičnega realizma oziroma nadrealizma, poparta in nove figuralike, ki jih je umetnik prilgaodil svojemu osebnemu izrazu. Sprva so njegova dela odsevala magično temno barvite statične podobe z mediteransko arhitekturo, negibnimi figurami v pokrajini, fantazijskimi interierji v irealni, odrski osvetljavi ter razpadlimi hišami. Z njimi je skušal simbolizirati anonimne človeške usode. Kasneje je motve spremenil v ploskovna prizorišča in domišljijske kompozicije (starinsko pohištvo, erotično obarvani ženski akti) in z njimi simboliziral pravljično obarvan svet spominov, samote in hrepenenj. Sledilo je obdobje, ko so njegove slike dopolnjevali geometrijski liki. Nato pa je v zadnjem ciklu po letu 1974 pred olivno zeleno nagubano gorato metafizično pokrajino v duhu fotografskega realizma razpostavil odtujeno otrple prizore iz zgodovine ali sodobnega življenja.

Šuštaršič je leta 1962 prejel Nagrado prešernovega sklada za slikarski opus.

Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.
Razvrsti po: 
Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.

Prodaja umetnin

Galerija sloART.si vam nudi veliko možnosti za prodajo vaših umetniških del:
- komisijska prodaja
- zasebna prodaja
- tiha prodaja
 

 

Obveščajte me

sloART e-novice

Naročite se na e-novice galerije sloART.si in bodite obveščeni o novostih, ponudbi in dogodkih. Naročite se »
Izbrana ponudba
Iščete določenega avtorja ali umetniško delo in želite biti obveščeni o izbranih ponudbah galerije sloART.si?

Spremljajte nas na                
 

Tiha prodaja

Oglejte si seznam vrhunskih umetnin v tihi prodaji.
  • Zoran Mušič
  • Marij Pregelj
  • Rihard Jakopič
  • Stane Kregar
  • Živko Marušič
  • France Mihelič
  • Ivan Napotnik
  • Peter Černe
  • Ivan Meštrovič

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies).

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.

Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov


Največja ponudba vrhunskih umetnin na sloART.si

Galerija sloART z največjo ponudbo vrhunskih umetnin v Sloveniji

Galerijo sloART združuje strokovnost, tradicija, transparentnost in spoštljiv odnos do umetnosti. Galerija sloART ponuja več kot 2.000 vrhunskih umetnin. Vas zanima izbrana umetnina? Kontaktirajte nas.

Oglejte si ponudbo vrhunskih umetnin na sloart.si

Imate radi umetnost?

Naročite se na obveščanje galerije sloART.si.Več tisoč ljubiteljev umetnosti spremlja ponudbo galerije sloART.si tudi preko Facebooka in Twitterja.