Brskaj po avtorjih

Jakopič Rihard

Rihard Jakopič (1869-1943), slikar, se je leta 1887 vpisal na dunajsko akademijo, kjer je zaradi bolezni že istega leta prekinil študij. Ponovno ga je nadaljeval leta 1888. Leta 1889 se je za dva semestra vpisal na likovno akademijo v Münchnu in tam leta 1890 stopil v Ažbetovo slikarsko šolo. Obiskoval jo je dve leti. Leta 1903 je odšel v Prago in se vpisal v Hyniasovo slikarsko šolo (en semester).

Jakopičevo slikarstvo je temeljilo na latentenm odporu do ateljejskih konvencij in študijskih likovnih predpisov. Od mladostnih let se je zavzemal za slikanje po naravi. Po ogledu impresionistične razstave v Münchnu (razstavljali so Monet, Sisley, Renoir) se je začel še močneje zanimati za novi pleneristični slog. Tudi sam je pri slikanju strmel k mnogoličnosti v barvitosti pojavov in je izključil absoultno črno in belo barvo, ki ne obstajata v naravi.

Njegov opus je obsežen. Stilno ga delimo na tri obdobja: stil naturalističnega impresionizma (od münchenskih let do 1906; pleneristično slikanje narave), stil realističnega impresionizma (pred 1906 in do 1917; slika večje kompozicije z pripovedno, čustveno ali idejno vsebino) in stil barvnega ekspresionizma (po letu 1917; slike postanejo barvna interpretacija duhovnega značaja naslikane stvari).

Jakopič je bil tudi pomembne pobudnik razvoja sodobne slovenske likovne umetnosti. Leta 1900 je sodeloval pri ustanovitvi Slovenskega umetniškega društva in pri organizaciji I. slovenske umetnostne razstave. Leta 1904 se je odpravil na Dunaj in prepričal tamkajšnjega galerista Miethkeja, da je posodil prostor za prvo slovensko impresionistično razstavo. Slovenski impresionisti (poleg Jakopiča še: Ivan Grohar, Matej Sternen in Matija Jama) so razstavljali pod imenom slovenski umetniški klub "Sava", ki ga je istega leta ustanovil Jakopič. Leta 1907 je skupaj s slikarjem Matejem Sternenom ustanovil risarsko in slikarsko šolo v Ljubljani, ki jo je, po Sternenovem odstopu, vodil do leta 1914. Leta 1909 Ljubljani odprl svoj razstavni paviljon - "Jakopičev paviljon" v Tivoliju, ki ga je leta 1923 prodal Mestni občini Ljubljana. Z njim je do leta 1961 upravljala Narodna galerija v Ljubljani. Leta 1961 so stavbo arhitekta Maksa Fabianija porušili zaradi razširive železniške proge.

Prikazujem slike 1 - 2 od skupaj 2.
Razvrsti po: 
Rihard Jakopič - Na Savi
11.000,00 €
Velikost: (32cm * 38cm)
Avtor: Jakopič Rihard  
Medij: Slikarstvo  
Žanr: Krajina  Narava  

Umetnina je že prodana. Vabljeni k ogledu drugih umetnin istega avtorjaRihard Jakopič - Ribič
Velikost: (22cm * 17,5cm)
Avtor: Jakopič Rihard  
Medij: Slikarstvo  
Žanr: Krajina  Figura  

Prikazujem slike 1 - 2 od skupaj 2.

Prodaja umetnin

Galerija sloART.si vam nudi veliko možnosti za prodajo vaših umetniških del:
- komisijska prodaja
- zasebna prodaja
- tiha prodaja
 

 

Obveščajte me

sloART e-novice

Naročite se na e-novice galerije sloART.si in bodite obveščeni o novostih, ponudbi in dogodkih. Naročite se »
Izbrana ponudba
Iščete določenega avtorja ali umetniško delo in želite biti obveščeni o izbranih ponudbah galerije sloART.si?

Spremljajte nas na                
 

Tiha prodaja

Oglejte si seznam vrhunskih umetnin v tihi prodaji.
  • Zoran Mušič
  • Marij Pregelj
  • Rihard Jakopič
  • Stane Kregar
  • Živko Marušič
  • France Mihelič
  • Ivan Napotnik
  • Peter Černe
  • Ivan Meštrovič

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies).

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.

Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov


Največja ponudba vrhunskih umetnin na sloART.si

Galerija sloART z največjo ponudbo vrhunskih umetnin v Sloveniji

Galerijo sloART združuje strokovnost, tradicija, transparentnost in spoštljiv odnos do umetnosti. Galerija sloART ponuja več kot 2.000 vrhunskih umetnin. Vas zanima izbrana umetnina? Kontaktirajte nas.

Oglejte si ponudbo vrhunskih umetnin na sloart.si

Imate radi umetnost?

Naročite se na obveščanje galerije sloART.si.Več tisoč ljubiteljev umetnosti spremlja ponudbo galerije sloART.si tudi preko Facebooka in Twitterja.