Brskaj po avtorjih

Dolinar Lojze

Lojze Dolinar (1893-1970), kipar in grafik, je v letih med 1910 in 1911 študiral na dunajski akademiji pri prof. J. Müllnerju. Študij je v letih med 1912 in 1913 nadaljeval v Münchnu pri G. Müllerju. Prvo strokovno kiparsko znanje je dobil že v dijaških letih na umetnoobrtni šoli v Ljubljani pri kiparju A. Repiču. Leta 1920 se je v New Yorku izpopolnjeval v ateljeju kiparke M. Hoffman. Leta 1946 je postal izredni, leta 1949 pa redni profesor na likovni akademiji v Beogradu.

Dolinarjevo umetniško ustvarjanje obsega dela v bronu, kamnu, žgani glini, umetnem kamnu in lesu. Obsežen opus je sestavljen iz številnih portretov aktov, figuralnih kompozicij, male plastike, keramike, spomeniškega in arhitekturnega kiparstva ter nagrobnikov.

Njegova ustavrajlnost je oživela največji vrhunec v delih med leti 1924 in 1929, ko je razvil samosvojo obliko ekspresionizma. V študijskih letih so nastajala dela pod vplivom Rodina in sesceijske umetnosti. Kasneje je oba stila zamenjal ekspresionizem, ki ga je poletu 1930 začel zamenjevati realizem, po drugi vojni pa socrealistična tematika in oblikovanje, angažirani realizem in nove stilizirane oblike.

Bil je tesen sodelavec arhitekta Jožeta Plečnika in s svojimi plastikami okrasil številne arhitekture po Ljubljani. Med leti 1932 in 1959 (ko se je upokojil) je živel in delal v Beogradu. Po vrnitvi v Slovenijo, je podaril večjo zbirko svojih kipov kranjski občini. Leta 1966 so v Mestni hiši v Kranju odprli Galerijo Dolinar. Kipar pa si je ob njej ustvaril tudi svoj atelje. Leta 1969 je prejel Prešernovo nagrado.

Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.
Razvrsti po: 
Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.

Prodaja umetnin

Galerija sloART.si vam nudi veliko možnosti za prodajo vaših umetniških del:
- komisijska prodaja
- zasebna prodaja
- tiha prodaja
 

 

Obveščajte me

sloART e-novice

Naročite se na e-novice galerije sloART.si in bodite obveščeni o novostih, ponudbi in dogodkih. Naročite se »
Izbrana ponudba
Iščete določenega avtorja ali umetniško delo in želite biti obveščeni o izbranih ponudbah galerije sloART.si?

Spremljajte nas na                
 

Tiha prodaja

Oglejte si seznam vrhunskih umetnin v tihi prodaji.
  • Zoran Mušič
  • Marij Pregelj
  • Rihard Jakopič
  • Stane Kregar
  • Živko Marušič
  • France Mihelič
  • Ivan Napotnik
  • Peter Černe
  • Ivan Meštrovič

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies).

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.

Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov


Največja ponudba vrhunskih umetnin na sloART.si

Galerija sloART z največjo ponudbo vrhunskih umetnin v Sloveniji

Galerijo sloART združuje strokovnost, tradicija, transparentnost in spoštljiv odnos do umetnosti. Galerija sloART ponuja več kot 2.000 vrhunskih umetnin. Vas zanima izbrana umetnina? Kontaktirajte nas.

Oglejte si ponudbo vrhunskih umetnin na sloart.si

Imate radi umetnost?

Naročite se na obveščanje galerije sloART.si.Več tisoč ljubiteljev umetnosti spremlja ponudbo galerije sloART.si tudi preko Facebooka in Twitterja.