Brskaj po avtorjih

Jesih Duša

Kako ustvarjam? "Šta je umjetnik sa time htio da kaže?" Mislim, da delam po občutku v najbolj pomenljivem pomenu te besede. S svojim delom nimam namena spreminjati sveta, ga pa vendarle skušam poboljšati. Mogoče bi bilo bolj prav, če bi napisala, da ga želim malce izboljšati, že to bi bilo veliko. Tradicijo v umetnosti razumevam kot obvezo, modernizem v vseh različicah jemljem kot danost, svoje občutke kot nujnost.

Ime mi je Duša. S pomenom mojega imena povezujem velik del svojega žitja in bitja. Zame je pomembna "duša". Duša je nedoumljiva, nima teže, je neumrljiva, se ne mečka, ne plesni, je ne napadajo molji, vsaj ne tisti pravi, se ne stara, pripada nadzemeljskim razsežnostim. Kot skrbnica svoje duše skušam biti z njo v dobrih odnosih, včasih molim zanjo, privoščim ji zveličanje in večno srečo v raju. Večkrat si mislim: "dušo bi dala, da bi lahko izrazila vse, kar mislim, da mislim, čustva, razpoloženja, da prodrem v njeno bistvo in ga upodobim". To seveda ni res, moja duša nima cene, jasno, ni naprodaj, se ne podreja dnevnim menjalnim tečajem, ne more biti predmet borznega posredništva. Duša, to sem jaz. Ponavljam znano stigmo o "pisanem spletu norosti in bolečin", se z njo strinjam in pod njo podpisujem kot Duša Jesih. (spremna beseda ob razstavi slik “duša Duše”, Ljubljana, maj 2006)

“Slikarska in grafična dela, ki jih ustvarjam zadnja leta, so plod mojega raziskovalnega likovnega razmišljanja in snovanja. Zaznamujejo moje cikluse, v katerih nastopajo tako abstraktni, z naglo gesto zapisani obrisi bivanjskih prostorov kot tudi stilizirane ekspresivne figure in končno tudi likovne podobe, ki skušajo zabeležiti abstraktne pojme. Konceptualno sem zavezana tako osebni izkušnji kot izkušnji likovne tradicije. V svojem likovnem jeziku, ki se giblje od predmetnega k abstraktnemu in nazaj, se mi zdi, da značilno sobivata grafika in slika. Grafični zapis podaja moj »črtni zapis«, barva pa ni obvezno zelo zgovorna. Moja abstraktna ekspresija hoče izražati psihično in naravno energijo in hoče biti metafora naravnih procesov ustvarjanja, prenove, nadgradnje in preobrazbe. Slike ustvarjam s številnimi procesi, intervencijami in preobrazbami. V bistvu niso nikoli končane. Moja končna podoba je rez v kontinuumu. Ne vztraja pri svojem prvotnem simbolnem pomenu; v nadaljevanju procesa nastajanja slike se lahko v imenu neke nove harmonije tudi umakne v ozadje ali pa pridobi nov pomen. Gesta je vpeta v podobo, njena dinamična agresivnost pa si prizadeva poudarjati procesni kontinuum. Skuša poudarjati moje iskanje resnične identitete. Vsaka moja gesta naj bi govorila tudi samostojno in teži k sozvočju s svetom. (Duša Jesih, Ljubljana 2003)

Prikazujem slike 1 - 3 od skupaj 3.
Razvrsti po: 
Duša Jesih - Brez naslova (3)
2.700,00 €
Velikost: (100cm * 100cm)
Avtor: Jesih Duša  
Medij: Slikarstvo  
Žanr: Abstrakcija  

Duša Jesih - Kons I
284,00 €
Velikost: (30cm * 30cm)
Avtor: Jesih Duša  
Medij: Grafika  
Žanr: Abstrakcija  

Duša Jesih - Kons VI
284,00 €
Velikost: (30cm * 30cm)
Avtor: Jesih Duša  
Medij: Grafika  
Žanr: Abstrakcija  

Prikazujem slike 1 - 3 od skupaj 3.

Prodaja umetnin

Galerija sloART.si vam nudi veliko možnosti za prodajo vaših umetniških del:
- komisijska prodaja
- zasebna prodaja
- tiha prodaja
 

 

Obveščajte me

sloART e-novice

Naročite se na e-novice galerije sloART.si in bodite obveščeni o novostih, ponudbi in dogodkih. Naročite se »
Izbrana ponudba
Iščete določenega avtorja ali umetniško delo in želite biti obveščeni o izbranih ponudbah galerije sloART.si?

Spremljajte nas na                
 

Tiha prodaja

Oglejte si seznam vrhunskih umetnin v tihi prodaji.
  • Zoran Mušič
  • Marij Pregelj
  • Rihard Jakopič
  • Stane Kregar
  • Živko Marušič
  • France Mihelič
  • Ivan Napotnik
  • Peter Černe
  • Ivan Meštrovič

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies).

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.

Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov


Največja ponudba vrhunskih umetnin na sloART.si

Galerija sloART z največjo ponudbo vrhunskih umetnin v Sloveniji

Galerijo sloART združuje strokovnost, tradicija, transparentnost in spoštljiv odnos do umetnosti. Galerija sloART ponuja več kot 2.000 vrhunskih umetnin. Vas zanima izbrana umetnina? Kontaktirajte nas.

Oglejte si ponudbo vrhunskih umetnin na sloart.si

Imate radi umetnost?

Naročite se na obveščanje galerije sloART.si.Več tisoč ljubiteljev umetnosti spremlja ponudbo galerije sloART.si tudi preko Facebooka in Twitterja.