Brskaj po avtorjih

Petrovič Martini Emilija

Življenje postaja slikarstvo, slikarstvo vezni člen med mano ter zaznavnim in nezaznavnim skozi podobo v mojem spominu. Spomin na občutenje, ki ga ne moreš opisati, vendar ga lahko upodobiš, združiš vsa časovna obdobja, ki so navzoča, odsotna in so vesolje, so del sebe, tebe, mene … ponavljajoči impulzi … in ko postaneš življenje samo, brez imena, je, kot da bi naslikal oziroma slikal nadsliko, ki je življenje in je ti. Je tisti trenutek, ko zrcalo poči in znana podoba izgine, ko prijatelju rečeš, da si bil na gori … skozi telo, ki je transformator, projiciraš minula obdobja skozi trenutek, in ko pričneš barvo oživljati s soočanjem s smrtjo v obliki podobe iz preteklosti. Ko vznikne podoba, ki ne opisuje vidne stvarnosti, temveč pogoje svojega nastanka, ki so, kljub vsemu, imanentna podobotvorja.

Prepletene površine slike, pod katerimi se dogaja gibanje, ki radikalno spreminja površino, jo razteguje, včasih celo predre in potem zopet potihne, so nekakšna simbolna struktura, ki določa relevantnost subjektivno percepcijskega prostora. Barva pri tem ni zunanji podatek, namenjen človekovi zavesti, ampak občutek. Njeno izrazno moč uporabljam, da bi delo postalo pričevalno močnejše.

Ustvarjam vrvež organskih oblik, ki se na platnu razrešijo v magično, lirično vesolje, pri čemer se poetika geste poveže s poetiko materije. Predstavljena dela so dematerializirana, imajo ideologijo proizvoda. Pri tem je misel kot neomejena akcija duhovne aktivnosti, vezana na obstoj konkretnega dela, ki je na koncu materializiran z nosilcem slike, moj edini proizvod.

Ves čas v stiku s praznino se vzpostavljajo podobe skozi slednje predstave, skozi priklicevanje in prekrivanje, podvajanje (zrcalne projekcije), fragmentiranje povezovanje v sklope. Gre za deziluzijsko vez med različnimi resničnostmi. Izmenljivost leg med stvarno prisotnim in simbolnim.

Lahko bi rekla, da gre za odnose objekt–subjekt, kot stvar in pojem; materija in forma. Končni produkt je oblika, ki ni mirujoča, ne glede na okoliške predmete, ampak se premika v prostoru in sintetizira vse številne podobe, ki jih posreduje oko. Pri tem pogled ni negiben, ampak neprestano spreminja svoj akcijski radij, je svojevrstna sonda, ki nenehno preverja in otipava razdalje, volumne, ploskve, vdolbine, površine ter jih nato rekonstruira (mentalno in dejansko).

Moje predstave in pojmovanje likovno živega, vrsta realizacije gibanja določene forme, ki ima svoje življenje, temelji na zavestnem razmisleku, ki je okvirno podrejen določenemu občutju sveta in odnosov v njem. Gre za likovno interpretacijo razmerja časa in bivanja ter nadsveta podobo o predstavljanju in resničnem. Ne govorim o formi, ki bi govorila skozi prevedljivo idejo in s tem iluzijo, temveč o verovanju, strasti, strahu, ljubezni, izkušnji, nematerialnih pomenih, šifrirani pisavi, katere šifre prodirajo v globino skrivnosti, da bi jo odkrile ter privedle do besede (jo demistificirale). Na ta način lahko skozi znake površine preseže vse že osvojeno in oblikovano, prodre v globino in vstopi v praznino, ki jo dojema v smislu potencialnega prostora, kot idejo začetka, izvora in konca. Moj jezik v slikah je vedno bipolaren, na primer resnica in laž, obstoj in neobstoj, začetek in konec, moško in žensko, prazno in polno.

Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.
Razvrsti po: 
Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.

Prodaja umetnin

Galerija sloART.si vam nudi veliko možnosti za prodajo vaših umetniških del:
- komisijska prodaja
- zasebna prodaja
- tiha prodaja
 

 

Obveščajte me

sloART e-novice

Naročite se na e-novice galerije sloART.si in bodite obveščeni o novostih, ponudbi in dogodkih. Naročite se »
Izbrana ponudba
Iščete določenega avtorja ali umetniško delo in želite biti obveščeni o izbranih ponudbah galerije sloART.si?

Spremljajte nas na                
 

Tiha prodaja

Oglejte si seznam vrhunskih umetnin v tihi prodaji.
  • Zoran Mušič
  • Marij Pregelj
  • Rihard Jakopič
  • Stane Kregar
  • Živko Marušič
  • France Mihelič
  • Ivan Napotnik
  • Peter Černe
  • Ivan Meštrovič

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies).

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.

Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov


Največja ponudba vrhunskih umetnin na sloART.si

Galerija sloART z največjo ponudbo vrhunskih umetnin v Sloveniji

Galerijo sloART združuje strokovnost, tradicija, transparentnost in spoštljiv odnos do umetnosti. Galerija sloART ponuja več kot 2.000 vrhunskih umetnin. Vas zanima izbrana umetnina? Kontaktirajte nas.

Oglejte si ponudbo vrhunskih umetnin na sloart.si

Imate radi umetnost?

Naročite se na obveščanje galerije sloART.si.Več tisoč ljubiteljev umetnosti spremlja ponudbo galerije sloART.si tudi preko Facebooka in Twitterja.