Brskaj po avtorjih

Kralj France

France Kralj (1895-1960), slikar, grafik in kipar, je v letih 1913-1915 in 1918-1919 študiral kiparstvo na akademiji na Dunaju. Med leti 1919 in 1921 pa je študiral slikarstvo na akademiji v Pragi. Pozneje je študijsko potoval po Italiji, nekaj časa je preživel tudi v Parizu. Že od malih nog je bil zapisan likovni umetnosti, saj je bil rojen v družini s podobarsko tradicijo. Med leti 1907 in 1912 je obiskoval umetnoobrtno šolo v Ljubljani in nato do leta 1913 delal kot pomočnik v delavnici Alojzija Progarja v Celovcu. Leta 1921 se je preselil v Ljubljano.

Opus Franceta Kralja delimo v več različno stilno obarvanih obdobij. Zgodnejša dela so še realistična. Po letu 1921 pa se je usmeril v ekspresionizem in v figuraliko. Dela, ki so nastala v letih med 1919 in 1921 nosijo abstraktne težnje. Zato ga smatramo za pionirja, ki je k nam prinesel prve primerke abstraktne umetnosti. Po letu 1923 se je posvetil kmečki motiviki in postopoma iz ekspresionizma prešel v novo stvarnost. V tridesetih letih je ustvarjal v stilu realizma in nove stvarnosti, kar se kaže tudi v njegovem kiparskem delu. Skulpture je rad oblikoval v lesu in glini. V tem času se je naslonil tudi na ljudsko umetnost. Nato pa se je tik pred drugo svetovno vojno vrnil k abstrakciji (predvsem v kiparstvu in lesorezih). Ta je zaznamovala tudi njegova dela, ki so nastala takoj po drugi svetovni vojni.

Poleg slikarstva, grafike in kiparstva se je posvečal tudi keramiki, mali nagrobni plastiki in stavbni plastiki. Od leta 1925 pa vse so 1945 je bil profesor modeliranja na Tehniški srednji šoli v Ljubljani, kjer je vodil tudi pouk keramike. Bil je ustanovitelj več umetniških institucij. Ustanovil je Klub mladih oblikujočih umetnikov (1921), Slovensko umetniško društvo (1926) in Društvo Slovenski lik (1934). Od leta 1983 je v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki odprta stalna zbirka njegovih del.

Prikazujem slike 1 - 2 od skupaj 2.
Razvrsti po: 
Umetnina je že prodana. Vabljeni k ogledu drugih umetnin istega avtorjaFrance Kralj - Marija z detetom
Velikost: (16 cm x 20 cm)
Avtor: Kralj France  
Medij: Slikarstvo  
Žanr: Figura  

France Kralj - Zlate rozge
12.000,00 €
Velikost: (90cm * 70cm)
Avtor: Kralj France  
Medij: Slikarstvo  
Žanr: Narava  

Prikazujem slike 1 - 2 od skupaj 2.

Prodaja umetnin

Galerija sloART.si vam nudi veliko možnosti za prodajo vaših umetniških del:
- komisijska prodaja
- zasebna prodaja
- tiha prodaja
 

 

Obveščajte me

sloART e-novice

Naročite se na e-novice galerije sloART.si in bodite obveščeni o novostih, ponudbi in dogodkih. Naročite se »
Izbrana ponudba
Iščete določenega avtorja ali umetniško delo in želite biti obveščeni o izbranih ponudbah galerije sloART.si?

Spremljajte nas na                
 

Tiha prodaja

Oglejte si seznam vrhunskih umetnin v tihi prodaji.
  • Zoran Mušič
  • Marij Pregelj
  • Rihard Jakopič
  • Stane Kregar
  • Živko Marušič
  • France Mihelič
  • Ivan Napotnik
  • Peter Černe
  • Ivan Meštrovič

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies).

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.

Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov


Največja ponudba vrhunskih umetnin na sloART.si

Galerija sloART z največjo ponudbo vrhunskih umetnin v Sloveniji

Galerijo sloART združuje strokovnost, tradicija, transparentnost in spoštljiv odnos do umetnosti. Galerija sloART ponuja več kot 2.000 vrhunskih umetnin. Vas zanima izbrana umetnina? Kontaktirajte nas.

Oglejte si ponudbo vrhunskih umetnin na sloart.si

Imate radi umetnost?

Naročite se na obveščanje galerije sloART.si.Več tisoč ljubiteljev umetnosti spremlja ponudbo galerije sloART.si tudi preko Facebooka in Twitterja.