Brskaj po avtorjih

Kos Tine

Tine Kos (1894-1979), kipar, je leta 1920 diplomiral na Akademiji upodabljajočih umetnosti na Dunaju, na katero se je vpisal leta 1913. Med študijem na Dunaju je en semester študiral tudi na praški akademiji. Pred odhodom na akademijo je obiskoval umetnoobrtno šolo v Ljubljani, kjer se je kiparstva učil pri Alojziju Repiču.

Kipar Tine Kos je znan predvsem po portretih in spomeniški plastiki. Njegov kiparski opus zajema še reliefe, spominske plošče, nagrobnike in malo plastiko. Sicer pa njegova dela obravnavajo motive iz kmečkega in delavskega življenja. Njegova zgodnja dela so bila še pod vplivi secesije in ekpresionizma (niso ohranjena; večinoma spomeniška plastika). V dvajsetih letih dvajsetega stoletja je dosegel prvi ustvarjalni vrh. Njegovo kiparstvo so zaznamovali polnoplastični, površinsko zglajeni kipi. V tridesetih letih je v njegovem kiparstvu čutiti ekspresionizem. Po drugi svetovni vojni pa njegova dela zaznamuje socialistični realizem. Kasneje je vedno bolj čutiti močno stilizacijo oblik.

Leta 1922 je bil med soustanovitelji Kluba mladih. Bil je član Kluba slovenskih likovnih umetnikov Lada. Leta 1950 je prejel Prešernovo nagrado.

Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.
Razvrsti po: 
Prikazujem slike 0 - 0 od skupaj 0.

Prodaja umetnin

Galerija sloART.si vam nudi veliko možnosti za prodajo vaših umetniških del:
- komisijska prodaja
- zasebna prodaja
- tiha prodaja
 

 

Obveščajte me

sloART e-novice

Naročite se na e-novice galerije sloART.si in bodite obveščeni o novostih, ponudbi in dogodkih. Naročite se »
Izbrana ponudba
Iščete določenega avtorja ali umetniško delo in želite biti obveščeni o izbranih ponudbah galerije sloART.si?

Spremljajte nas na                
 

Tiha prodaja

Oglejte si seznam vrhunskih umetnin v tihi prodaji.
  • Zoran Mušič
  • Marij Pregelj
  • Rihard Jakopič
  • Stane Kregar
  • Živko Marušič
  • France Mihelič
  • Ivan Napotnik
  • Peter Černe
  • Ivan Meštrovič

Spletno mesto za polno delovanje uporablja piškotke (cookies).

Piškotke uporabljamo zato, da vam lahko omogočimo najboljšo izkušnjo pri uporabi našega spletnega mesta. Uporaba piškotkov nam omogoča zagotavljanje nekaterih osnovnih in dodatnih funkcij spletnega mesta.

Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov


Največja ponudba vrhunskih umetnin na sloART.si

Galerija sloART z največjo ponudbo vrhunskih umetnin v Sloveniji

Galerijo sloART združuje strokovnost, tradicija, transparentnost in spoštljiv odnos do umetnosti. Galerija sloART ponuja več kot 2.000 vrhunskih umetnin. Vas zanima izbrana umetnina? Kontaktirajte nas.

Oglejte si ponudbo vrhunskih umetnin na sloart.si

Imate radi umetnost?

Naročite se na obveščanje galerije sloART.si.Več tisoč ljubiteljev umetnosti spremlja ponudbo galerije sloART.si tudi preko Facebooka in Twitterja.