Gnamuš Gustav

Gnamuš Gustav

Gustav Gnamuš (1941), slikar, je leta 1966 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Maksimu Sedeju. Med leti 1983 in 1985 je bil predstojnik slikarskega oddelka na ALU v Ljubljani. Leta 1985 je postal izredni, leta 1990 pa redni profesor za risanje in slikanje na Akademiji. Gnamuš je predstavnik slovenskega abstraktnega slikarstva. Sprva je izhajal iz figuralike, vendar pa je barva postajala vedno bolj avtonomna. V sedemdesetih letih je delal z razpršenimi barvili in dobil učinek lebdeče, pulzirajoče barvne površine. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Gnamuš Gustav
1. Biografija
Opis

Gustav Gnamuš (1941), slikar, je leta 1966 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Maksimu Sedeju. Med leti 1983 in 1985 je bil predstojnik slikarskega oddelka na ALU v Ljubljani. Leta 1985 je postal izredni, leta 1990 pa redni profesor za risanje in slikanje na Akademiji. Gnamuš je predstavnik slovenskega abstraktnega slikarstva. Sprva je izhajal iz figuralike, vendar pa je barva postajala vedno bolj avtonomna. V sedemdesetih letih je delal z razpršenimi barvili in dobil učinek lebdeče, pulzirajoče barvne površine. Razstavlja tako doma kot v tujini. Leta 1992 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1996 pa Jakopičevo nagrado. Za slikarski opus pa je leta 2001 dobil Prešernovo nagrado. Njegova dela hranijo pomembni domači in svetovni muzeji in galerije, med njimi stalna zbirka Moderne galerije v Ljubljani, Muzej suvremene umetnosti v Beogradu, Umetniška galerija v Banja Luki in Neue Galerie v Gradcu.

2. Multimedija
Multimedija
Gnamuš Gustav Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Gnamuš Gustav
Spremljajte avtorja Gnamuš Gustav

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja