Ksenija Čerče / Kdo se boji roza barve?

Ksenija Čerče / Kdo se boji roza barve?

Razstava je zaključena!

Ksenija Čerče / Kdo se boji roza barve?; UGM studio, Trg Leona Štuklja 2; 22. oktober – 27. november 2021; otvoritev: petek, 22. oktober, 19. 00; kustosinja: Andreja Borin; Hibridni naslov razstave Kdo se boji roza barve? z zametkom »provokata na potezi« napoveduje slikarski razmislek o položaju, v katerem se slikarstvo nahaja danes; Dejstvo je, da se je obstoj slikarstva, vključno z lastno negacijo, v preteklosti konstituiral v različnih pojavnih oblikah in da so danes, v postdigitalni in postinternetni situaciji, v slikarstvu na preizkušnji ne le njegova elastičnost, temveč predvsem mehanizmi in potenciali njegove absorbne transgresije. Retorika za slikarstvo specifičnih in integracija njemu nelastnih pojavnosti je v konstantni ekstenziji, zato razglašanje »konca slikarstva« ali »konca umetnosti« v preteklosti danes lahko razumemo zgolj z distanco, kot ugotavlja Isabelle Graw. ...

1. Opis razstave
Opis razstave

Ksenija Čerče / Kdo se boji roza barve?UGM studio, Trg Leona Štuklja 222. oktober – 27. november 2021otvoritev: petek, 22. oktober, 19. 00 kustosinja: Andreja Borin Hibridni naslov razstave Kdo se boji roza barve? z zametkom »provokata na potezi« napoveduje slikarski razmislek o položaju, v katerem se slikarstvo nahaja danes. Dejstvo je, da se je obstoj slikarstva, vključno z lastno negacijo, v preteklosti konstituiral v različnih pojavnih oblikah in da so danes, v postdigitalni in postinternetni situaciji, v slikarstvu na preizkušnji ne le njegova elastičnost, temveč predvsem mehanizmi in potenciali njegove absorbne transgresije. Retorika za slikarstvo specifičnih in integracija njemu nelastnih pojavnosti je v konstantni ekstenziji, zato razglašanje »konca slikarstva« ali »konca umetnosti« v preteklosti danes lahko razumemo zgolj z distanco, kot ugotavlja Isabelle Graw. Prav zato danes ne moremo več govoriti o povratku slikarstva (kot smo lahko v modernizmu ali postmodernizmu). Slikarstvo se ne vrača, ampak je ves čas tukaj. Zagotovo nismo več v situaciji, ko bi bilo slikarstvo prevladujoča ali vodilna disciplina v umetnosti. Hierarhije so se podrle. Meje slikarstva so postale premestljive. Slikarstvo v sedanjosti se poraja z infekcijo in se nahaja v hibridnih oblikah, torej tako v zanj značilnih kot neznačilnih formah. Forme se vzpostavljajo skozi zgodovino. Vendar je slikarstvo podvrženo konstantni ekstenziji, ki ni izključno zgodovinska, še manj linearna ali zvedena na formo, in zgosti pozornost v sliki, ne zgolj kot mediju. Vilém Flusser pravi, da moč evropske kulture temelji prav na nasprotju med podobo in jezikom. Posebaj danes, ko je množičnost/komunikativnost vizualnega podobotvorja do te mere dominantna, da presega jezik, je morda prav slikarstvo tisto, ki v odnosu do formata, skozi katerega komunicirajo podobe, poseduje relevanten glas. Adaptacijo slednjega apliciram na material in njegovo distribucijo. Slike na razstavi v tem oziru emancipirajo materialnost kajenja, silikonskih mas, PVC mrež, urina, odpadnih kopij, iridescentnih barv, mail arta, body arta . . . Proteze/naslovi slik, kot so SLADOSTRASTJE − ČEŠNJEVA VOJNA ALI GNEZDENJE V KLINIKI ZA AMATERJE, UČBENIK IN KLAVNICA, SOVRAŽIM ZELENO, AMUROZNO PREREKANJE ali VIKING PLASTICON, pa se nanašajo na različne orkestracije emancipacije v vnaprej izgubljenem boju z materialu lastno neukrotljivostjo. (Besedilo: Ksenija Čerče) Kratek življenjepis Živela je rdečelaska, ki ni imela oči in ušes. Tudi las ni imela, zato so jo imenovali rdečelaska le pogojno. Ni mogla govoriti, ker ni imela ust. Tudi nosu ni imela. Niti rok in nog ni imela. Ni imela želodca, hrbta ni imela, hrbtenice in nobenih notranjih organov ni imela. Ničesar ni imela. Torej sploh ne vemo, o kom govorimo. Bolje je, da o njej ne govorimo več. (Priredba besedila Daniila Harmsa, Sinji zvezek št. 10)

1. Podrobnosti
Naziv razstave Ksenija Čerče / Kdo se boji roza barve?
Trajanje razstave 22.10.2021 - 27.11.2021
Čas ogleda razstave 11:00 - 18:00
Datum otvoritve 22.10.2021
Ura otvoritve 19:00
Dodatne informacije Od ponedeljka do petka, 11.00 - 18.00, in v soboto, 11.00 - 13.00. Ob nedeljah in praznikih zaprto. Zaprto tudi 24. in 31. decembra.
Lokacija UGM Studio
Vstopnina Odrasli: 3 EUR; Dijaki, študenti, upokojenci: 2 EUR; Skupine nad 10 oseb: 2 EUR; Družine (2 odrasla + otroci): 6 EUR; Otroci mlajši od 12 let, Osebe s posebnimi potrebami in spremljevalci, Člani kluba UGM**, Študenti umetniških smeri*, Imetniki izkaznic: SMS, ICOM, SUZD, AICA, ICT, EYCA*, Brezposelne osebe*, Vsaka prva nedelja v mesecu: prost vstop
Kustosi Andreja Borin
Tip razstave Razstava
Organizator Umetnostna galerija Maribor
Organizator naslov Trg Leona Štuklja 2
Organizator kraj 2000 Maribor
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov