Robert Smolík

Robert Smolík

Razstava je zaključena!

Tradicionalna razstava Od skice do lutke, ki jo Bežigrajska galerija 1 pripravlja v sodelovanju z gledališčem Miniteater, predstavlja umetnost lutkarstva češkega avtorja Roberta Smolíka, scenografa, oblikovalca lutk in mehanskih predmetov.

1. Opis razstave
Opis razstave

Tradicionalna razstava Od skice do lutke, ki jo Bežigrajska galerija 1 pripravlja v sodelovanju z gledališčem Miniteater, predstavlja umetnost lutkarstva češkega avtorja Roberta Smolíka, scenografa, oblikovalca lutk in mehanskih predmetov.

Razstava Od skice do lutke, ki jo Bežigrajska galerija pripravlja vse od leta 1980, je v slovenskem prostoru edina predstavitev umetnostilutkarstva. Njen namen je predstaviti likovno delo skozi postopek nastajanja, od skice, risbe, kipa kot študije za lutko ali plastiko. Na razstavi se predstavljajo likovni ustvarjalci, ki so po večini svoj ustvarjalni opus posvetili umetnosti lutkarstva, likovnemu ustvarjanju za najmlajše in se praviloma le redko predstavljajo v galerijah. Razstavo dopolnjujejo tudi video posnetki iz lutkovnih predstav.

Robert Smolík (1977, Jičín, Češka).
Scenografijo je študiral na Oddelku za alternativno in lutkovno gledališče praške gledališke akademije, kjer poučuje od leta 2004. V letih od 2011 do 2018 je bil tudi predstojnik katedre za scenografijo. Od leta 2020 skupaj z Deniso Václavovo na Oddelku za alternativno in lutkovno gledališče vodi svoj mojstrski studio za trajnostno gledališče.

Poleg scenografije se ukvarja tudi z izdelovanjem lutk in mehanskih predmetov. Kot scenograf sodeluje s profesionalnimi lutkovnimi gledališči, kot sta Minor in Naive iz Libereca, in tudi z drugimi gledališči.

V obdobju med letoma 2005 in 2018 je delal predvsem s skupino Buchty a Loutky in se posvečal raziskovanju in razvoju v skupini Handa Gote. Trenutno deluje v skupini Škrobotník, Šlundra a Šibrová. V svojem domačem kraju Jičín prav tako deluje kot umetnik in aktivist. Smolík je član združenj Loggia in Balbineum, ki se ukvarjata s prenovo baročnih znamenitosti v Jičínu. Z ženo Radko Mizerovo sta na svojem vrtu v središču mesta ustvarila prostor za kulturne dogodke in sestanke (Zahrada pod Koštofránkem).

Na festivalih Mateřinka in Skupova Plzeň je prejel več nagrad za scenografijo.

1. Podrobnosti
Naziv razstave Robert Smolík
Trajanje razstave 4.11.2021 - 4.12.2021
Čas ogleda razstave 10:00 - 18:00
Datum otvoritve 4.11.2021
Ura otvoritve 0:00
Dodatne informacije Sobota od 10:00 do 14:00, Ponedeljek, nedelja, prazniki: zaprto
Lokacija Bežigrajska galerija 1, Dunajska 31, 1000 Ljubljana
Vstopnina

Vstop prost.

Ob obisku lokacij Muzeja in galerij mesta Ljubljane je dokazilo o izpolnjevanju enega od PCT pogojev obvezno za vse obiskovalce, starejše od 12 let.

Avtorji Robert Smolík
Kustosi Miloš Bašin
Sodelavci Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane; Oblikovanje kataloga, vabila: Miloš Bašin; Tehnična izvedba: Tehnična služba MGML, Miloš BašinRazstavo je omogočila: Mestna občina Ljubljana
Tip razstave Razstava
Organizator Bežigrajska galerija 1
Organizator naslov Dunajska 31
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija
Robert Smolík Robert Smolík
Robert Smolík Robert Smolík, Pekarna Mišmaš
Robert Smolík Robert Smolík, Portret

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov