Bernik Janez

Bernik Janez

Janez Bernik (1933-2016), slikar in grafik, je leta 1955 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1957 je zaklučil specialko za slikarstvo pri profesor Maksimu Sedeju in leta 1958 specialko za grafiko pri profesor Božidarju Jakcu. Leta 1959 se je s štipendijo francoske vlade izpoponjeval v grafičnem ateljeju Johnyja Friedlaenderja v Parizu.Bernikov opus zajema širok spekter likovne umetnosti.

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Bernik Janez
1. Biografija
Opis

Janez Bernik (1933-2016), slikar in grafik, je leta 1955 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1957 je zaklučil specialko za slikarstvo pri profesor Maksimu Sedeju in leta 1958 specialko za grafiko pri profesor Božidarju Jakcu. Leta 1959 se je s štipendijo francoske vlade izpoponjeval v grafičnem ateljeju Johnyja Friedlaenderja v Parizu.Bernikov opus zajema širok spekter likovne umetnosti. Med drugi se je ukvarjal tudi s plastiko, tapiserijo in knjižno opremo. V njegovem slikarkem opusu se sprva kažejo močni odmevi informela, ki ga v šestdesetih letih zamenjajo elementi nove figuralike. Sledi daljše obdobje sinkretističnih kombinacij pisave, predmetnih motivov in avtonomnih barvnih ploskev. V 70tih letih ustvarja barvne iluzionistične površine, ki postajajo vedno bolj stroge in temne in preidejo v osebno različico primarnega slikarstva. V osemdesetih letih prevladujejo figuralni motivi. Ustvaril je številne slikarske cilke, med njimi tudi Magne (1960-62), Dokumenti (1956), Brez naslova (1977-80).Prejel je številne nagrade doma in na tujem. Leta 1963 je preje nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo in grafiko. Leta 1971 Jakopičevo nagrado za slikarstvo in leta 1982 Prešernovo nagrado za likovne stvaritve v zadnjih letih. Njegova dela pa se nahajajo v številnih svetovnih zbirkah. Od leta 1970 do upokojitve leta 1996 je bil profesor za slikarstvo na ALUO v Ljubljani. Bil je tudi član Grupe 69. Leta 1989 je postal izredni, leta 1993 pa redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Od leta 1992 je bil zunanji dopisni član Accademiae Nazionale di san Luca v Rimu in od leta 1996 redni član Accademiae Scientiarum et Artium Europaea v Salzburgu.

2. Multimedija
Multimedija
Bernik Janez Glavna fotografija

Vir fotografij

Janez Bernik, Foto © Družina (http://radio.ognjisce.si/sl/179/slovenija/21242/)

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Bernik Janez
Spremljajte avtorja Bernik Janez

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja