Omersa Nikolaj

Omersa Nikolaj

Nikolaj Omersa (1911-1981), slikar in ilustrator, je leta 1937 diplomiral na Akademiji za likovno umjetnost v Zagrebu. Bil je član Kluba Neodvisnih. Med drugo svetovno vojno je bil v koncentracijskih taboriščih v Dachau, Dora in Ravensbrücku. Med leti 1950 in 1954 je poučeval na Šoli za umetno obrt v Ljubljani. Med leti 1954-1973 pa je bil profesor slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Omersa je rad slikal ljubljanske in piranske vedute. Bil je koloristično senzibilen krajinar. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Omersa Nikolaj
1. Biografija
Opis

Nikolaj Omersa (1911-1981), slikar in ilustrator, je leta 1937 diplomiral na Akademiji za likovno umjetnost v Zagrebu. Bil je član Kluba Neodvisnih. Med drugo svetovno vojno je bil v koncentracijskih taboriščih v Dachau, Dora in Ravensbrücku. Med leti 1950 in 1954 je poučeval na Šoli za umetno obrt v Ljubljani. Med leti 1954-1973 pa je bil profesor slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Omersa je rad slikal ljubljanske in piranske vedute. Bil je koloristično senzibilen krajinar. Značilno za njegova dela pa je menjanje barvnega razpoloženja od utišanih do živih, skoraj fauvističnih barvnih tonov. Slikal je figure, potrete, akte, intimne interiere in tihožitja. Kot ilustrator pa je deloval v tradiciji barvnega realizma. Leta 1969 je prejel nagrado Prešernovega sklada za slikarska dela razstavljena v Novi Gorici. Leta 1978 pa je prejel Prešernovo nagrado za ustvarjalno slikarsko delo.

2. Multimedija
Multimedija
Omersa Nikolaj Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Omersa Nikolaj
Spremljajte avtorja Omersa Nikolaj

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja