Traceback() - 2. ECOART Festival

Traceback() - 2. ECOART Festival

Razstava je zaključena!

Že drugo leto zapored se bo v Galeriji Y v sodelovanju z dražbeno hišo SLOART odvil t.i. ECOART festival. Ta naj bi povezoval umetnost in tehnologijo z namenom ozaveščanja o lokalnih in globalnih podnebnih spremembah ter varovanju okolja in družbe. Letošnjo skupinsko razstavo sestavljajo raznolika dela šestih domačih umetnikov mlajše generacije; Sare Bezovšek, Mihe Godca, Janje Kosi, Monike Slemc, Nejca Trampuža in Ulle Žibert.  Kuratorici: Rea Vogrinčič in Maša Žekš

1. Opis razstave
Opis razstave

Traceback()
ECOART Festival

Že drugo leto zapored se bo v Galeriji Y v sodelovanju z dražbeno hišo SLOART odvil t.i. ECOART festival. Ta naj bi povezoval umetnost in tehnologijo z namenom ozaveščanja o lokalnih in globalnih podnebnih spremembah ter varovanju okolja in družbe. Letošnjo skupinsko razstavo sestavljajo raznolika dela šestih domačih umetnikov mlajše generacije; Sare Bezovšek, Mihe Godca, Janje Kosi, Monike Slemc, Nejca Trampuža in Ulle Žibert. 

Letošnja edicija nosi naslov Traceback() in se vsebinsko osredotoča predvsem na nevidne in vidne spremembe vezane na človeško okolje, urbanizem, naravo, medsebojno povezanostjo, soodvisnost in vpetost v družbeno ekonomski sistem. V dialog postavljena dela sama po sebi naslavljajo raznolike tematike, odražajo dvome in postavljajo večplastna vprašanja. Nagovarjajo problematiko tako digitalne kot tudi fizične prenasičenosti, opozarjajo na zadušljivo sodobnost, prepredeno do absolutne onesnaženosti realnega in virtualnega prostora. Umetniška dela številnih medijev prebiramo kot posamezne odgovore ali pa vsaj kot zametke kreativnega razmišljanja o naših dejanjih, spodrsljajih in predvsem napakah.

Ker bližnja prihodnost v številnih pogledih ne izgleda optimistično, smo kot družba prisiljeni evalvirati lastne odločitve in o njih razmišljati nekoliko bolj odgovorno in premišljeno. Poglabljajoči se kaos je namreč posledica prevečih brezbrižnih, sebičnih ravnanj in nenehnega zatiskanja oči. Okoljske naravne katastrofe, propad civilizacije, celo apokalipsa so postale predmet vsakdanjih pogovorov; spremljajo nas na vsakem koraku, v popularni kulturi, v umetnosti, z njimi je nesporno prepleten tudi neuničljiv mehanizem kapitalizma.

Z izbranim naslovom se razstava naslanja na pogost programerski izraz ali ukaz, ki izpiše poročilo in omogoča pregled morebitnih storjenih napak v kodi. Razstavljena dela na razstavi sovpadajo s principom učenja na napakah in nenehnega vračanja h ključnim vprašanjem o naših kiksih, nejevoljni ignoranci ali svetlih možnostih za odrešitev. Sleherno umetniško delo se tako na svojevrsten način opredeli do izbranega problema, skupna pa jim je razpetost med okoljskim aktivizmom, izrazitim cinizmom, humorjem in vdanosti v usodo. Dodatni poduk o potrebni angažiranosti in vsesplošni vpetosti v družbeno dogajanje razvnetijo dela, ki obravnavajo urbani prostor, izginjanje zelenih površin in skupnostnih prostorov ter abnormalen porast gradbišč, parkirišč, trgovskih centrov in tretje krajine; napake, dobesedno odvijajoče se pred našim pragom.

Kuratorici: Rea Vogrinčič in Maša Žekš

Razstavo je organiziral Zavod za razvoj umetniškega trga (Galerija Y) v sodelovanju z ostalimi partnerji.

1. Podrobnosti
Naziv razstave Traceback() - 2. ECOART Festival
Trajanje razstave 14.9.2022 - 18.11.2022
Čas ogleda razstave 9:00 - 17:00
Datum otvoritve 14.9.2022
Ura otvoritve 19:00
Lokacija Galerija Y, Ljubljana
Vstopnina Brez vstopnine
Avtorji Sara Bezovšek, Miha Godec, Janja Kosi, Monika Slemc Klavžar, Nejc Trampuž, Ulla Žibert
Kustosi Rea Vogrinčič & Maša Žekš
Tip razstave Razstava
Organizator Zavod za razvoj umetniškega trga (Galerija Y)
Organizator naslov Trubarjeva 79
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov