Uroš Weinberger: Projectories

Uroš Weinberger: Projectories

Mag. umetnosti, akademski slikar Uroš Weinberger je vizualni umetnik, ki ustvarja na področju sodobnega figuralnega slikarstva, muralov in intermedijskih instalacij. Na svoji umetniški poti je imel številne razstave doma in v tujini. Njegova najnovejša dela so slikarsko dovršena in zelo aktualna. V Generali galeriji se predstavlja z izborom del iz ciklusa z naslovom Projectories. Gre za dela, ki so nastajala od leta 2019 do danes in prinašajo vpogled v najnovejše triletno obdobje umetnikovega ustvarjanja. Teme na platnih so zaščitne maske, policijsko nasilje, nadzor, kratenje svobode, lažne novice, droni, molekule … »Kar je za družbo in človeka postala nova realnost, je bilo na Weinbergerjevih slikah prikazano že dosti prej. Njegova dela, oljne slike velikih, skorajda monumentalnih dimenzij, pa tudi srednjih in majhnih formatov, naznanjajo dogodke, ki so postali del resničnosti. ...

1. Opis razstave
Opis razstave

Mag. umetnosti, akademski slikar Uroš Weinberger je vizualni umetnik, ki ustvarja na področju sodobnega figuralnega slikarstva, muralov in intermedijskih instalacij. Na svoji umetniški poti je imel številne razstave doma in v tujini. Njegova najnovejša dela so slikarsko dovršena in zelo aktualna.

V Generali galeriji se predstavlja z izborom del iz ciklusa z naslovom Projectories. Gre za dela, ki so nastajala od leta 2019 do danes in prinašajo vpogled v najnovejše triletno obdobje umetnikovega ustvarjanja. Teme na platnih so zaščitne maske, policijsko nasilje, nadzor, kratenje svobode, lažne novice, droni, molekule … »Kar je za družbo in človeka postala nova realnost, je bilo na Weinbergerjevih slikah prikazano že dosti prej. Njegova dela, oljne slike velikih, skorajda monumentalnih dimenzij, pa tudi srednjih in majhnih formatov, naznanjajo dogodke, ki so postali del resničnosti. Njihov barvni spekter je največkrat kombinacija komplementarnih barv, ki žarijo, kot bi bile osvetljene z neonsko svetlobo. Rečemo pa lahko, da je sporočilnost ena od bistvenih značilnosti njegove umetnosti,» je povedala Petra Bizilj Silva, kustosinja Generali galerije.

Biografija
Uroš Weinberger se je rodil leta 1975 v Trbovljah. Leta 2003 je diplomiral iz slikarstva pri profesorju Zmagu Jeraju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tam je nadaljeval podiplomski študij in leta 2005 magistriral iz slikarstva pri profesorju Hermanu Gvardjančiču. Leta 2002 se je izpopolnjeval na Akademiji za likovno umetnost v Sofiji, leta 2009 na kulturni rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Berlinu ter leta 2013 v umetniški rezidenci Schafhof – Europäisches Künstlerhaus Oberbayern v Freisingu, v Nemčiji. Poleg umetniškega ustvarjanja na področju vizualne umetnosti ustvarja tudi avtorsko glasbo.

Leta 2001 je prejel študentsko Prešernovo nagrado in 2018 priznanje za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani.

Imel je številne razstave doma in v tujini.

Kot samostojni kulturni ustvarjalec živi in ustvarja v Ljubljani.

Več: http://urosweinberger. com/

1. Podrobnosti
Naziv razstave Uroš Weinberger: Projectories
Trajanje razstave 20.9.2021 - 7.1.2022
Čas ogleda razstave 8:00 - 18:00
Datum otvoritve 20.9.2021
Ura otvoritve 0:00
Dodatne informacije Sobota, nedelja in prazniki zaprto.
Lokacija Generali galerija
Vstopnina Prost vstop
Tip razstave Razstava
Organizator Generali galerija
Organizator naslov Dunajska 63
Organizator kraj 1000 Ljubljana
2. Multimedija
Multimedija

Mnenja zbirateljev o razstavi

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o razstavi ali oddajte svoje mnenje.
Prijavite se na e-novice za razstave
Prijavite se na e-novice za razstave

Prijavite se na e-novice o razstavah in dogodkih in bodite obveščeni o vseh pomembnih razstavah in dogodkih, ki se dogajajo na področju likovne umetnosti v Sloveniji.

Spremljajte razstave

Napovednik razstav in dogodkov