Savinšek Jakob

Savinšek Jakob

Jakob Savinšek (1922-1961), kipar, je leta 1949 diplomiral na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani. Obiskoval je tudi kiparsko specialko pri prof. Borisu Kalinu (eno leto). Od leta 1951 se je študijsko izpopolnjeval na Dunaju, v Italiji in Švici; nekaj časa je živel v Parizu in Londonu.Savinšek sodi med kiparje figuralike. Rad je upodabljal psihološko poglobljene portrete in ženske akte. Sprva je stilno črpal iz secesije in slovenskega ekspresionizma. Nato pa se je začel igrati z volumnom figure. ...

Spremljajte avtorja ARTINDEX - Savinšek Jakob
1. Biografija
Opis

Jakob Savinšek (1922-1961), kipar, je leta 1949 diplomiral na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani. Obiskoval je tudi kiparsko specialko pri prof. Borisu Kalinu (eno leto). Od leta 1951 se je študijsko izpopolnjeval na Dunaju, v Italiji in Švici; nekaj časa je živel v Parizu in Londonu.Savinšek sodi med kiparje figuralike. Rad je upodabljal psihološko poglobljene portrete in ženske akte. Sprva je stilno črpal iz secesije in slovenskega ekspresionizma. Nato pa se je začel igrati z volumnom figure. Sprva je volumen napenjal in gostil, v naslednji fazi pa je figuram odzemal maso in jih plosko obrezoval. Poleg običajnih materialov (glina, les...), je uporabljal predvsem sodobne: varjeno železo, armirani beton in aluminij. Rad je stvari upodabljal po naravi in jih potem po svoje interpretiral.Poleg kiparskih del je ohranjenih še nekaj akvarelov, grafik in risb. Bil je tudi ilustrator in scenograf.

2. Multimedija
Multimedija
Savinšek Jakob Glavna fotografija

Mnenja zbirateljev o avtorju

Prijavite se kot član kluba zbirateljev in si oglejte mnenja ostalih članov o avtorju ali oddajte svoje mnenje.
Imate vprašanje, dvome ali ste negotovi glede avtorja

Pogovorite se z našimi strokovnimi sodelavci in vprašajte za mnenje in nasvet

Imate več vprašanj? Kontaktirajte nas ali si oglejte odgovore na strani za pomoč uporabnikov ali preko chata!
Savinšek Jakob
Spremljajte avtorja Savinšek Jakob

Spremljajte avtorja in bodite obveščeni o novih umetniških delih in razstavah in si zagotovite takojšnji dostop do informacij.

Spremljajte avtorja